Úvod Novinky Osobnosti
Juraj Jakubisko by oslávil 86 rokov. Jeho svetová sláva nevyhovovala režimu
Juraj Jakubisko by oslávil 86 rokov. Jeho svetová sláva nevyhovovala režimu

Juraj Jakubisko by oslávil 86 rokov. Jeho svetová sláva nevyhovovala režimu

Dňa 30. apríla by oslávila narodeniny režisérska legenda Juraj Jakubisko. Tento rok by sa dožil 86 rokov.

Juraj Jakubisko začal s filmovou tvorbou v 60tych rokoch. Jeho filmy mali obrovský úspech doma aj v zahraničí. Svoju prácu však musel na niekoľko rokov prerušiť, pretože poetika jeho filmov a svetová sláva sa nepáčila komunistickému režimu.

Jakubisko predstavil v Karlových Varoch pracovné zábery Perinbaby 2_TASR.jpg

Zelenú dostal až na konci 70tych rokov a tak vznikol prvý film po zákaze Postav dom, zasaď strom. V nasledujúcom období, v roku 1985 vznikla jeho najslávnejšia rozprávka Perinbaba. Bohužiaľ, premiéry jej pokračovania sa už Jakubisko nedožil.

Medzi klenoty filmovej tvorby sa zaradila aj trojdielna rodinná sága Tisícročná včela, ktorá si odniesla ocenenia z filmových festivalov v Benátkach a Seville.

Rovnako si zahraničné ocenenie zaslúžila jeho celovečerná snímka Sedím na konári a je mi dobre z roku 1989.

RTVS online

Juraj Jakubisko sa stal najslávnejším slovenským režisérom v zahraničí pre jeho jedinečný autorský rukopis. Mnohokrát ho označovali ako slovenského Felliniho.

Slávny režisér sa narodil v Kojšove 30. apríla 1938. Po niekoľkých prekonaných infarktoch mu transplantovali srdce, s ktorým prežil posledných 11 rokov. Zomrel v Prahe 24. februára 2023 a zanechal za sebou jedinečnú tvorbu, akej bol schopný iba sám Jakubisko. Ktorý jeho film je váš obľúbený?

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia