Úvod Novinky Tipy z programu
Ako reklamný trik ovplyvnil naše zdravie? Krokovačka 2024 sa začína
Ako reklamný trik ovplyvnil naše zdravie? Krokovačka 2024 sa začína

Ako reklamný trik ovplyvnil naše zdravie? Krokovačka 2024 sa začína

Ak túžite po štíhlejšej postave, krokmi sa to celé môže začať. Pozrite si prehľad akcií Krokovačka 2024.

Ak máte sedavé zamestnanie, chôdza by vám na začiatok mohla skutočne pomôcť. Výskum vedcov z Ameriky zistil, že denne by sme mali prejsť 8600 krokov, aby mal počet krokov za deň vplyv na naše zdravie.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Iný výskum z Austrálie zverejnil výsledky vedcov, že na to u zdravého človeka stačí necelých 5 tisíc krokov denne. Roky sme boli presvedčení, že ten správny počet je až 10 tisíc krokov denne.

Vymyslené sa ľahšie pamätá

V Dámskom klube sme sa dozvedeli, že tento počet desiatich tisícov krokov dosiahneme v podstate veľmi jednoducho: „Polhodinovou chôdzou v pozvoľnom tempe spravíme približne štyri tisíc krokov, čo nie je málo, ak sme sa doteraz nehýbali vôbec.“

Vedci z Harvardu tvrdia, že nám stačí 5-tisíc krokov denne, aby sme udržali svoje srdce zdravé. Ako potom vzniklo číslo 10 tisíc krokov?

Vraj išlo o reklamný trik výrobcov krokovačov z Japonska, ktorí si toto číslo vymysleli, aby sme si ho ľahšie pamätali. Ak vezmeme do úvahy, že výskumy z mnohých štátov a z mnohých univerzít, či vedeckých tímov podporili zistenie o vysokej účinnosti chôdze ako prevencie pred vznikom mnohých ochorení a chorôb, potom bola táto reklama hádam jednou z najlepších pre dobro človeka, aké kto kedy vymyslel.

krok-TASR

Tipy na pohyb

V Dámskom klube ponúkli niekoľko tipov, ako zvýšime počet krokov v našom každodennom živote a to jednoduchým spôsobom: „Vyskúšajte úplne banálnu vec. Zabudnite na výťah a do práce vykráčajte ráno, cez deň, aj po pracovnej dobe domov po schodoch. Ak bývate blízko svojho pracoviska, choďte tam peši. Ak máte blízko domu obchod, zájdite doň tiež peši, prípadne sa len prechádzajte vždy, keď telefonujete.“

Ak sa vám nechce kráčať samým, 19. mája si pripomíname Medzinárodný deň rodinných lekárov (World family doctors day). Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva si tento deň pripomína akciou nazvanou Krokovačka.

kroky-Stanislav-Háber-RTVS

V Bratislave aj v Košiciach kráčajú spolu na tejto akcii lekári so svojimi pacientmi na vychádzke do prírody. Pozrite si prehľad akcií Krokovačka 2024:

  • MUDr. Jana Bendová bude v sobotu 11. mája o 11 h pri kaštieli vo Veľkom Bieli
  • lekári čakajú v pondelok 13. mája o 14:30 h v Medickej záhrade v Bratislave
  • MUDr. Diana Baranová bude v utorok 14. mája o 18 h v Lesoparku Furča v Košiciach
  • MUDr. Peter Lipovský bude vo štvrtok 16. mája o 17 h pri Obecnom úrade v Miloslavove
  • MUDr. Ľubomír Molčan bude v nedeľu 19. mája o 14 h pri Obecnom úrade Terňa
  • MUDr. Katarína Kováčová bude v nedeľu 19. mája o 15 h v Amfiteátri Šaľa
  • MUDr. Ľudmila Resutíková bude v sobotu 25. mája o 16 h v Údolí Želovských Pivníc

Príďte si s nami zakráčať.

Viac sa dozviete z webu Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva krokovačka.sk a z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia