Úvod Novinky Tipy z programu
Oslava víťazstva nad fašizmom nám pripomína utrpenie a obete vojny
Oslava víťazstva nad fašizmom nám pripomína utrpenie a obete vojny

Oslava víťazstva nad fašizmom nám pripomína utrpenie a obete vojny

Výsledkom usporiadania povojnových vzťahov je súčasná Európska únia ako pilier bezpečnosti Európanov.

Doteraz najrozsiahlejší vojnový konflikt v dejinách ľudstva predstavuje podľa historických štatistík premárnených až 60 miliónov ľudských obetí. Do vojnového besnenia sa postupne zapojilo 62 štátov, v ktorých žilo až 80 percent vtedajšej svetovej populácie. Priama bojová činnosť zasiahla územia 40 štátov. Bojovalo sa v Európe, severnej Afrike, Atlantiku, Oceánii, južnej a v juhovýchodnej Ázii. Do armád bojujúcich krajín bolo zaradených asi 110 miliónov ľudí. Podľa najnovších údajov zahynulo približne 20 miliónov vojakov a 40 miliónov civilistov.

partizáni-archív

Zo súhrnného počtu obetí pripadá približne 83 percent na príslušníkov štátov protifašistickej koalície a 17 percent obetí na obyvateľov mocností Osi a ich Spojencov. Najväčšie straty, takmer 27 miliónov vojakov a civilistov utrpel vtedajší Sovietsky zväz.

Vraždiaci mechanizmus

Nespokojnosť s výsledkami prvej svetovej vojny a nasledujúca svetová hospodárska kríza vyvolali nárast fašistického hnutia vo viacerých štátoch. V Nemecku vznikla fašistická diktatúra pod vedením fanatika Adolfa Hitlera, ktorá priniesla hrôzostrašný vraždiaci mechanizmus celých národnostných či rasových skupín neľudsky stanovených ideológiou nacizmu.

koncentrančný tábor Auschwitz v Osvienčime_TASR.jpg

Za začiatok 2. svetovej vojny sa považuje útok nacistického Nemecka 1. septembra 1939 na Poľsko na jeho vojenskú posádku na Westerplatte. Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii 59/26 z 22. novembra 2004 vyhlásilo 8. a 9. máj za Dni spomienok a zmierenia na počesť všetkých, ktorí zomreli v čase druhej svetovej vojny.

Kapitulácia na dvakrát

V Európe sa vojna skončila formálne podpísaním bezpodmienečnej kapitulácie Nemecka 8. mája 1945. Boje však na viacerých miestach a v krajinách prebiehali ďalej, pričom za definitívny koniec 2. svetovej vojny považujú historici až kapituláciu Japonska 2. septembra 1945.

druha svetova vojna.jpg

Aktu kapitulácie predchádzala bitka o Berlín. Bezpodmienečná kapitulácia nemeckých vojsk do rúk západných spojencov bola pôvodne podpísaná 7. mája 1945 vo francúzskom meste Remeš. Keď sa o podpise kapitulácie dozvedel sovietsky vodca Stalin, označil ju za „predbežný protokol o kapitulácii Nemecka“.


Akt podpísania kapitulácie v Remeši vnímal ako zníženie úlohy Sovietskeho zväzu vo vojne, pričom práve na sovietsko-nemeckom fronte zahynulo 73 percent nemeckých vojakov a bolo zničených 75 percent nacistickej vojenskej techniky. Stalinovu nevôľu vyvolala najmä skutočnosť, že podpísanie kapitulácie v Remeši sa uskutočnilo v štábe hlavného veliteľa spojeneckých síl na západnom fronte, amerického generála Eisenhowera, a nie v Berlíne. Preto sa podpis kapitulácie zopakoval 8. mája 1945 v sídle sovietskeho štábu v Berlíne-Karlshorste.

Druhá svetová vojna v Európe sa oficiálne skončila 8. mája 1945 o 23.01 h. V Sovietskom zväze to bolo však vzhľadom na časový posun po polnoci a preto za Deň víťazstva vyhlásili 9. máj. Obyvatelia Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenska si už tradične 9. mája v rámci Dňa Európy pripomenú zrodenie zjednotenej Európy, ktoré symbolizuje aj motto Únie „Zjednotení v rozmanitosti“.

Pilier bezpečnosti

Deň Európy je pripomienkou na 9. máj 1950, keď francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman položil historickým prejavom základy európskej integrácie. Vo svojom vystúpení navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi. Súčasne vyzval Francúzsko, Nemecko i ďalšie európske štáty, aby združili úsilie pri spoločnej ťažbe uhlia a výrobe ocele, keď navrhol vytvoriť Európske spoločenstvo uhlia a ocele (ESUO).

eu vlajka europska unia_sita_ap.JPEG

„Svetový mier nemožno zachovať bez toho, aby sme nevyvinuli tvorivé úsilie úmerné nebezpečenstvám, ktoré ho ohrozujú,“ vyhlásil Robert Schuman v prejave, ktorý vošiel do histórie ako Schumanova deklarácia. Tento dokument sa považuje za „rodný list“ EÚ.

Zmluvu o založení ESUO podpísali 18. apríla 1951 v Paríži Francúzsko, Nemecká spolková republika, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko. Vzniklo prvé z celého radu európskych spoločenstiev, ktoré sa postupne pretransformovali do Európskej únie. Za oficiálny Deň Európy bol 9. máj vyhlásený v roku 1985 na vrcholnej schôdzke predstaviteľov EÚ v Miláne.

Splnený Schumanov sen

Európska únia je v súčasnosti spoločenstvom 27 demokratických štátov. Je priestorom zdieľania spoločných hodnôt, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou európskeho spôsobu života. Únia neustále rieši nové výzvy a krízy.

Robert-Schuman-TASR

RTVS online:

Pomáhala napríklad členským krajinám zmierňovať dopady celosvetovej pandémie koronavírusu a v období vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine predstavuje pilier bezpečnosti Európanov.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia